Sākumlapa Lopkopība

Ēdināšanas apsaimniekošana

Ēdināšanas apsaimniekošana

LLKC Lopkopības nodaļas autoru kolektīvs

Bezmaksas

Sākumlapa Lopkopība

Ēdināšanas apsaimniekošana

Materiāla tips

Mācību materiāls

Kopsavilkums

LLKC Lopkopības nodaļas speciālisti ir sagatavojuši informāciju par ēdināšanas apsaimniekošanu slaucamo govju ganāmpulkā. Rakstā ir sniegta informācija par govju un telīšu grupēšanas nosacījumiem; ziemas un vasaras ēdināšanu; rupjās lopbarības apsaimniekošanu; barības devu apsaimniekošanu; enerģijas un proteīna barības līdzekļiem un tiek sniegts īss to raksturojums; lopbarības analīzēm un analīžu rādītājiem; ūdens nodrošinājumu slaucamajām govīm.

Lapu skaits

11

Izdošanas datums

2010/11/08

Autortiesības

Visi publicētie materiāli ir aizsargāti ar autortiesībām, tos ir aizliegts izmantot komerciāliem nolūkiem. Atsauce uz autoriem obligāta.

Valoda

Latviešu valoda

Faila izmērs

230 kB

Kvalifikācijas

Lopkopības tehniķis

Faila formāts

PDF

Materiāla apraksts

Veiksmi ēdināšanas apsaimniekošanā cieši jāsaista ar govs komforta ievērošanu. Grupējot govis, tiek panākta lopbarības ekonomija un īpaši pirktās lopbarības un tā ir paredzama kā piesietā, tā nepiesietā tipa kūtīs. Govju grupu skaits vienmēr būs saistīts ar ganāmpulka lielumu. Mazo teļu grupēšanās jāņem vērā to vecums un attīstība, to skaits grupā, bet 2 – 3 mēnešu vecumam tos tur individuālajos sprostos. Organizējot govju ganīšanu, piensaimniecības saskaras ar daudziem izaicinājumiem, piemēram, nelabvēlīgi laika apstākļi,  kā organizēt spēkbarības izēdināšanu un ganību zālāju apsaimniekošana u.c., bet nav neiespējami atrast atbilstošāko risinājumu. Bez enerģijas un proteīna nodrošinātājiem govs ikdienas ēdienkartē ir rupjā lopbarībā  (salmi, siens, skābbarība, skābsiens). Ja tiek sagatavota un izēdināta kvalitatīva rupjā lopbarība, tad iespējams samazināt gan spēkbarības, gan dažādu citu piedevu izmantošanu. Lai zinātu kāda ir šīs sagatavotās rupjās lopbarības kvalitāte, jāveic rupjās lopbarības analīzes. Katram konkrētam ražības līmenim un govs fizioloģiskajam stāvoklim nepieciešams savs barības vielu daudzums. Vai tas ir nosegts, vai kaut kā trūkst, cik daudz trūkst un kā to iespējams novērst, var uzzināt sastādot barības devas. Jāatceras, ka govju ēdināšana liela nozīme ir arī to apgādei ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni no kā ir atkarīga govju produktivitāte. Ūdens apsaimniekošanā svarīga ir tā pieejamība un daudzums.

Novērtē produktu

Tu vari būt pirmais, kurš qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ievietot atsauksmi
27.Nov, 2024. g.

Maija Sirvide

Materiāla kosavilkums